Thermostaten begrippenlijst & informatie


Kamerthermostaat
Een kamerthermostaat is een thermostaat welke handmatig aan en uit gezet dient te worden. Deze thermostaten kunnen dan ook niet geprogrammeerd worden middels een geheugen. 

Klokthermostaat
Een klokthermostaat is een kamerthermostaat met programmeerfuncties. Bij een klokthermostaat kan je vooraf op bepaalde tijden de temperatuur instellen, zodat je er zelf niet naar om hoeft te kijken.

Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat is (vaak) verbonden met zowel het internet als je cv-ketel. Hierdoor kan je via een telefoonapplicatie de ketel, en dus de thermostaat, instellen en uitlezen. Een slimme thermostaat is altijd een klokthermostaat (programmeerbaar) en zijn vaak draadloos te bedienen.

230 Volt thermostaat
230 Volt thermostaten kunnen zowel kamerthermostaten als klokthermostaten zijn. Een 230 Volt thermostaat is speciaal ontworpen voor zwaardere ruimteregelingen, waarbij de schakelaar op 230 Volt spanning staat. De meest bekende situatie voor een 230 Volt thermostaat is stadsverwarming.

Draadloze thermostaat 
Een draadloze thermostaat kan ook een kamer- of klokthermostaat zijn. Een draadloze thermostaat kan op basis van een ontvanger welke bij de ketel hangt (of in de ketel gebouwd zit) draadloos communiceren met de thermostaat. Hierdoor hoeven er geen kabels door het huis heen getrokken te worden en kan de thermostaat vrij geplaatst worden.

Aan/Uit werking
Aan/Uit specificeert de manier waarop de thermostaat de cv-ketel aanstuurt. Aan/Uit werking betekent dat de thermostaat de ketel aanslaat wanneer de temperatuur te laag wordt, en weer uitslaat als deze bereikt is. Vrijwel alle CV-ketels zijn voorzien van een Aan/Uit poort.

Modulerende werking
Een modulerende thermostaat kan via een speciaal protocol de CV-ketel modulerend sturen. Dit houdt in dat de thermostaat de ketelvlam harder en zachter kan laten branden. Hierdoor wordt de optimale temperatuur behouden tegen minimale stookkosten. Modulerende thermostaten maken gebruik van een andere poort dan Aan/Uit thermostaten en zijn niet geschikt voor alle type CV-ketels

Weersafhankelijke regeling
Syteem waarbij een externe voeler (buitenvoeler) de buitentemperatuur registreert en zo de aanvoertemperatuur van de CV-ketel aanpast. Mocht het in de zomer warm zijn, is het in principe niet nodig om met hete temperaturen te stoken. De buitenvoeler zal dan de aanvoertemperatuur van de CV-ketel verlagen om zo een hoger rendement te behalen.

OpenTherm
OpenTherm is een modulerend protocol toegepast in verschillende thermostaten en CV-ketels. OpenTherm maakt het mogelijk de CV-ketel modulerend aan te sturen. 

Converter
Een converter kan worden toegepast om OpenTherm werkend te krijgen op een ander modulerend protocol. Deze omvormer zet het OpenTherm signaal van de thermostaat om naar het protocol van de CV-ketel. De Nefit EMS-OT converter is hierin een goed voorbeeld.

RF systeem
RF wordt toegepast in draadloze thermostaten en is een manier om data draadloos door te sturen naar de CV-ketel. Een RF systeem bestaat altijd uit een RF ontvanger en zender (zender is altijd de thermostaat). RF kan OpenTherm modulerend of Aan/Uit zijn, afhankelijk van de keuze.